dimarts, 20 de gener del 2015

CCOO denunciem que el Ministeri d’Educació vol desestabilitzar el sistema universitari

CCOO seguim denunciant que el Ministeri d’Educació actua de manera precipitada, amb unes conseqüències que poden ser funestes, per continuar la reconversió i desregulació del sistema universitari que promou des de fa temps, i evita el debat amb la comunitat universitària sobre el model d’universitat.

Davant la difusió del contingut del dictamen que el Consell d'Estat  va emetre el passat 15 de gener, en relació amb la proposta del Ministeri d'Educació d'implantar de forma voluntària graus universitaris de tres anys davant dels quatre actuals (amb la consegüent ampliació dels màsters d'un a dos anys). Segons aquesta informació, el Consejo de Estado considera que la reforma es planteja en "un termini molt breu" i demana "una adaptació més coordinada per les universitats al nou sistema". Des de CCOO reiterem el nostre rebuig a aquesta iniciativa perquè planteja una reforma molt important sense que s'hagin avaluat els canvis que van començar a implantar-se en 2007, en el marc del Pla Bolonya –tal com adverteix el Consejo de Estado- i sense cap negociació amb els representants dels treballadors de les universitats, tot i que s'ha demanat de forma reiterada a la Mesa Sectorial. Recentment, CCOO hem sol·licitat una reunió amb el Ministeri per conèixer els seus plans sobre aquest Reial decret, sense que, fins al moment, hàgim obtingut cap resposta.

Les denúncies de CCOO coincideixen amb les objeccions del Consejo de Estado, que alerta sobre les possibles conseqüències que aquest text podria tenir en les universitats en les que perviuen els dos sistemes existents actualment (el de les antigues llicenciatures i el que es va implantar amb el "Pla Bolonya "de manera generalitzada el 2010). A més, cal destacar que el mateix organisme assenyala que seria "molt desitjable que es tractés d'arribar a un acord general de les forces polítiques i socials per tal de buscar un consens que pugui donar més estabilitat al sistema". En la mateixa línia, CCOO hem alertat sobre les possibles disfuncions que es generaria amb la diferent durada que podrien tenir títols iguals en funció de la universitat en què es cursin.

Així mateix, CCOO denunciem que, si tenim en compte els elevats preus dels estudis de postgrau i les majors dificultats per a l'accés a beques i ajudes a l'estudi, aquestes transformacions reforçaran el biaix classista en l'accés a l'Educació Superior i, fet i fet, donaran lloc a una disminució significativa del nombre d'estudiants universitaris.

D'altra banda, la reducció del nombre de crèdits necessaris per finalitzar els estudis de grau tindrà un impacte molt negatiu tant en el finançament de les universitats com en l'ocupació, i comportarà una reconversió molt perjudicial per al sector.


CCOO tornem a denunciar que la reforma encoberta de la universitat va començar el 2012, quan els Governs van alterar l'estructura de preus públics, van provocar que les matrícules universitàries es disparessin, i van modificar la dedicació docent del professorat. Ara, el Ministeri d’Educació amenaça amb culminar la reforma aquest any, ja que també vol transformar el sistema d'acreditació del professorat funcionari i canviar la normativa sobre creació i reconeixement d'universitats i centres. Totes aquestes decisions regressives empitjoraran, sense cap dubte, la ja malmesa situació del sistema universitari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.