dimecres, 27 de novembre del 2013

Retard i doble retallada en la convocatòria de les beques doctorals FPU


El passat dilluns 25 de novembre, el Ministerio de Educación, Cultura y Deportes va publicar la convocatòria oficial de les ajudes per a la Formació de Personal Universitari (FPU). Aquest anunci arriba amb gairebé 3 mesos de retard respecte l’inici del curs actual 2013 - 2014, fet que provoca que centenars de possibles receptores i receptors hagin començat la seva formació sense cobrar aquests mesos i sense saber si finalment rebran l’ajuda, una situació que s’ha normalitzat a les universitats de l’Estat Espanyol.


La convocatòria també comporta dues retallades. La primera, confirma la reducció que va començar a la convocatòria del 2012 quan, després d’anunciar que hi hauria 950 places, es van reduir a 800 en la resolució definitiva. Aquesta reducció, d’un número ja de per sí insuficient, endureix les condicions per poder accedir a l’ajuda. Això representa, sense cap dubte, una mala notícia per la ciència i l’educació a Espanya i Catalunya perquè menys joves podran realitzar la formació de doctorat encaminada a convertir-se en personal investigador i docent del sistema universitari, un dels pilars bàsics per a una economia basada en la recerca.


La conversió definitiva de les antigues beques en contractes, una demanda històrica de les investigadores i investigadors, promoguda per l’entrada en vigor de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació (2011), queda aigualida per la paradoxal situació de discriminació en què situa les persones receptores dels nous contractes. Fins ara les ajudes FPU tenien la mateixa dotació que les equivalents FPI (formació de personal investigador) del Ministerio de Economía e Innovación. Aquest any, mentre que els beques FPI estaran dotades amb 16.422 € bruts anuals durant 4 anys, les FPU tindran una reducció de 2.072 € bruts anuals els primers dos anys. Això significa una reducció d’un 12% d’un salari que, en net, no arriba ni a mileurista. És incomprensible i injust que persones que realitzaran funcions similars en laboratoris i aules cobraran 148 € menys de salari cada mes segons el ministeri que els concedeixi l’ajuda.

El retard i la doble retallada en les ajudes FPU mostra una vegada més el menyspreu del Govern de l’Estat respecte a la ciència, la recerca i l’educació en aquest país. El mateix menyspreu que ha posat de manifest en les retallades i acomiadaments de les universitats i centres de recerca, especialment del CSIC, o en l’augment de les taxes d’accés amb la complicitat del Govern de Convergència i Unió. Aquesta situació compromet la sortida de la crisi, i afavoreix un model econòmic com el que l’ha causada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.