diumenge, 25 de setembre del 2011

Una situació cada cop més preocupant i extrema

El 21 de setembre es va reunir de nou la Mesa General d’Universitats. Com podeu imaginar, el debat es va centrar exclusivament en les (presents i futures) retallades aplicades per la Generalitat al conjunt de les Universitats catalanes.

Informacions:

  • La retallada aplicada al pressupost de les Universitats per l’any 2011 és del 15%. Un 5% de mitjana en concepte reducció salarial (en el cas del PDI, aquesta la reducció real de sou oscil•la entre el 8 i el 10%, i en el del PAS va del 5 al 10%) i un 10% al global del pressupost de les universitats (2,5% despesa corrent, 2,5% inversions, 2,5% capítol de personal i un 2,5% altres despeses).
  • Presumiblement en el pressupost de l’any 2012 hi haurà una nova reducció del 5% en la partida destinada a les Universitats. Encara que vàrem insistir molt, el Director General d’Universitats no va poder confirmar el percentatge definitiu de reducció ni com afectarà aquest nou ajustament al personal universitari. Però va remarcar la necessitat de retallar màsters ja que que l’oferta es superior a la demanda i que la plantilla de PAS havia crescut masa. Per tant “intentarà” garantir els màxim de llocs de treball, però no pot assegurar-ho.
  • Nòmines: Aquest, com podeu imaginar, va ser el moment de màxima tensió. Per una banda, es va confirmar que la Generalitat reduirà la seva aportació ordinària a les Universitats un 40% durant els mesos de setembre i octubre, encara que s’ha compromès a liquidar totalment el pressupost ordinari a 31 de desembre. És a dir, hi hauran “tensions” o problemes de tresoreria a algunes universitats d’ara a final d’any. D’altra banda, la UPC va anunciar oficialment que no podrà pagar la paga extraordinària de Nadal (paga molt minvada per les reduccions salarials) a 21 o 22 de desembre i que retardarà el seu pagament a 5 de gener. La resta d’universitats vàrem afirmar taxativament que podran pagar les nòmines i la paga de desembre en les dates previstes.
  • Finalment, el director general d’universitats ens va confirmar que estan treballant en una proposta de jubilació anticipada pel PDI i pel PAS, en la reestructuració del programa Serra Hunter en un nou marc general de política de professorat, i en la progressiva pujada de taxes a l’estudiantat. Vàrem acordar que aquests temes són objecte de negociació i que properament ens tornarem a reunir per debatre sobre els mateixos.
Conclusió:

Des de CCOO volem manifestar la nostra profunda preocupació per la situació econòmica general i, molt concretament, per la situació pressupostària de les Universitats catalanes. Les reduccions de l’any 2011 són molt difícils de digerir i ens temem que les de l’any 2012 siguin encara pitjors. Tampoc hi ha que descartar que a partir de la propera primavera comencem a cobrar la nòmina amb retards, fet absolutament inadmissible. Tot dependrà del “bon govern de les universitats” i de la regularitat de les transferències corrents de la Generalitat.

D’altra banda, volem dir-vos que les universitats han de presentar a la Generalitat un pla d’ajustament 2011-2014 i no hi ha cap dubte que afectarà de ple al personal de les universitats catalanes. CCOO va fer constar en acta no te cap sentit presentar un pla d’ajustament abans de coneixer elements clau com les jubilacions incentivades o el programa Serra Hunter.

Per tant, demanem als rectors de les universitats catalanes una postura molt més forta i contundent tant pel que fa a la negociació dels retalls pressupostaris, com a l’exigència del pagament puntual dels diners compromesos amb les universitats.

Us recordem que els propers dies hauran mobilitzacions importants i us demanem la vostra participació contra les retallades a les universitats.

4 comentaris:

  1. No me extraña que haya déficit si no sabemos hacer los cálculos más sencillos:

    Reducir un 5% el sueldo y un 10 % en el global del presupuesto
    no reduce un 15% el presupuesto de la universidad.

    Por otra parte recortar "2,5% despesa corrent, 2,5% inversions, 2,5% capítol de personal i un 2,5% altres despeses" no se traduce en un recorte del "10% al global del pressupost de les universitats"

    ResponElimina
  2. Josep Ortuño / EPSEM / UPC26 de setembre del 2011, a les 19:11

    I per quan serà la retallada, per exemple, a les televisions públiques catalanes? Són necessaris 4 canals públics de la Generalitat? És necessari el canal Esport3 per veure el campionat de l'home més fort del món, curses de cavalls a Australia o el partit del Barça repetit 3 vegades? Abans que retallar Sanitat i Educació no és més coherent retallar canals de TV?

    ResponElimina
  3. Está claro que están promoviendo una nueva era de crímines y delincuencia, pues está claro que ese 8-10% mucha gente lo intentará obtener como sea (léase como sea literalmente), porque hay mucha gente que ya llega con 0 euros a final de mes.

    ResponElimina
  4. Efectivament, en els últims comunicats dels sindicats no es sap què és el "Mínimo Común Múltiplo". Es veu que només s'estudiava a la meva època ;-)

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.