dimarts, 23 de novembre del 2010

Propostes per a la Reforma de la Universitat Espanyola (Hoja del Lunes 504 – 2/2)

El 16 de novembre, al Congrés dels Diputats, es va presentar el llibre “Propuestas para la reforma de la Universidad Española” per la fundació Alternativas i el grup parlamentari socialista. Ha estat editat i prologat pel Rector de la Universitat Carlos III de Madrid.

En el capítol del llibre escrit pel Catedràtic de la Universitat Carlos III, Juan J. Dolado, “Disfunciones en el sistema universitario español: diagnóstico y propuestas de reforma” trobem, entre altres, les següents propostes:
  • Fusions entre les 50 universitats públiques.
  • Una major llibertat per part de les universitats per fixar taxes.
  • Un sistema contractual molt més flexible. El sistema funcionarial és d’excessiva uniformitat salarial.
  • Un estatut del PDI que fomenti la mobilitat i el control de qualitat del mateix amb amplis períodes de prova. Ha començat la desfuncionarització, ja que existeix actualment “funcionarització massiva i prematura”.
CCOO desitjaria conèixer l'opinió del Ministeri en relació amb aquestes propostes. En cas de possibles fusions, té previst negociar les condicions del personal de les universitats? Les taxes acadèmiques del Sistema Universitari Espanyol actualment són competència de les CCAA, proposaria el canvi legislatiu perquè siguin les universitats les competents? Es buscaria garantir l'equitat en l'accés perquè les universitats públiques no imposin taxes la conseqüència de les quals sigui que els estudiants de les classes socials més desfavorides no tinguin accés? Tenen previst incrementar la temporalitat i precarietat amb salaris encara més baixos en la carrera acadèmica i investigadora? Recordem que actualment són 4 anys de becari + 4 d'ajudant + 4 d'ajudant doctor i per fi un contracte no temporal.

CCOO roman expectant davant el grau d'acceptació que el Ministeri prestarà a les propostes d'alguns que s'autotitulen com experts -però que es comporten com gurus de la tribu- i ens alliçonen sobre el que s'ha de fer amb els treballadors i treballadores de les universitats, en relació amb el funcionament de la universitat, la seva finalitat i la seva gestió, encobrint autèntics atacs directes a l'estat social de dret i a la democràcia participativa. Ho porten fent anys a propòsit de la sanitat pública, l'ensenyament obligatori, les pensions, les jubilacions, etc.
I ara carreguen de nou contra la universitat, amb propostes que ataquen als centres públics, amb propostes que dificulten l'accés dels estudiants de les classes socials més desfavorides, per tot això:

LA MOBILITZACIÓ CONTINUA

Després de la vaga del 29 de setembre, hem de seguir mobilitzant-nos per exigir la RECTIFICACIÓ de les polítiques del govern, la retallada de drets socials i laborals, i davant les properes mesures sobre pensions i jubilació, que ja han estat anunciades i estan introduïdes en el Projecte dels Pressupostos de l'Estat.

CCOO i UGT tenen previst convocar mobilitzacions pel 15 i 18 de desembre.

Seguirem informant. La mobilització continua!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.